Co s květákem

29.09.2012 10:49

 

Levná, ale vynikající surovina byla oblíbená už za minulé dekády. Co si pamatuju, tak karfiol byl u nás doma na talíři pořád, táta ho pěstoval na zahrádce. Když byla sezóna, nejedli jsme snad nic jiného, a tak nechápu, že se mi nezošklivil a smažený květák nebo květákové placičky dělám několikrát do roka.

I když někdo pojídá květák za syrova, my ho doma moc nemusíme. Mnohem praktičtější se mi zdá uvařený a taky v této podobě mnohem méně nadýmá, což ocení hlavně maminky malých dětí. Prostě dejte do osolené vroucí vody květák rozebraný na růžičky a vařte cca 5 minut. Růžičky se nesmí rozvařit, lepší je květák uvařit o chlup míň než víc.

Když vychladne, dá se použít do spousty jídel – nejznámější jsou květákové placičky nebo smažený květák, výborně se hodí i do zapékaných pokrmů tvořených z brambor, masa nebo uzeniny a sýra nebo smetany.

Vodu, ve které jste květák vařili, rozhodně nevylévejte. Máte skvělý základ pro zeleninový vývar, ze kterého uděláte několika šikovnými triky perfektní květákovou polévku